Regionális konferenciasorozat

A rendezvény elsődleges célja volt, hogy tájékoztassa a régió önkormányzati képviselőit, dolgozóit a települések fejlesztésének lehetőségeiről. A Belügyminisztérium által megnyitott konferencián kiemelésre került, hogy azt az ÁROP keretében kialakult jó gyakorlatot szeretnék folytatni, amely keretet adott az önkormányzati vezetőkkel és munkatársakkal való találkozáshoz, és ahhoz, hogy a helyszínen is egyeztethessenek a régiót érintő kérdésekről.

A konferencia keretében a Miniszterelnökség - Területrendezési és Településügyi Főosztályelőadásában a települési arculati kézikönyvek elkészítésének rendjéről tartottak tájékoztatást. Felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a http://www.kormany.hu oldalról már letölthető az a minta is, amely támpontot ad a települések részére a feladat elvégzéséhez.

Belügyminisztérium - Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály előadásában bemutatásra kerültek a 2017-ben nyíló lehetőségek a szociális szövetkezetek fenntartása, fejlesztése területén. Az előadás kitért a szociális szövetkezeteket segítő pályázati forrásokra, amelyek a településeket segítik a tervezett célok megvalósítását.

A konferencia egyik kiemelt előadása volt az önkormányzatok pályázati lehetőségeiről, támogatásáról szóló Belügyminisztérium - Önkormányzati Gazdasági Főosztály előadása. Az előadás széles körben mutatta be azokat a még megnyíló pályázati forrásokat, témaköröket, amelyek támogatást nyújtanak a települések fejlesztéséhez. Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések területén bemutatásra kerültek a már meglévő épületek energetikai fejlesztését támogató lehetőségek, és a települési infrastruktúra, mint út, híd és járda (nem új építés) felújítására, karbantartására fordítható pályázati források - a meglévő bölcsődék infrastrukturális fejlesztésére és felújítására.

Belügyminisztérium - Önkormányzati Főosztály előadása az alapfogalmi kategóriák tisztázása után a közügyek és közszolgáltatások értelmezésével kezdődött. A történeti áttekintésben (1990-2011) az önkormányzati feladatrendszer kialakulásáról és a kétségtelenül szükséges reformokról tájékoztatták a résztvevőket, majd az önkormányzati feladatrendszer került bemutatásra a 2011. utáni évek változásaiban. Értelmezésre kerültek a kötelező és differenciált feladat telepítés kérdései, a feladatellátás vállalás feltételei, garanciái, és az önkormányzati autonómiái.

Az előadások után az előadók és a kormányzati szervezetek képviselői kérdésekre válaszoltak, segítették értelmezni a felmerült kérdéseket.FirstPrev1NextLast v
FirstPrev1NextLast v

Vissza a hírfolyamhoz