Szolgáltató önkormányzatok 8. rész: Taktaharkány

Taktaharkány

Taktaharkány Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolc nagyközségének egyikeként Zemplénben helyezkedik el a Taktaköz és a Harangod kistájak, valamint a Zempléni-hegység és az Alföld találkozásánál. Az előnyös földrajzi elhelyezkedés mellett történelme is hosszú időkre tekint vissza, hiszen a terület már a Honfoglaláskor lakott volt.

Az önkormányzat kiemelt hangsúlyt helyez a közbiztonság védelmére. Az országban elsőként Taktaharkányban alakult meg a Taktaharkányi Polgárőr Szervezet, mely együttműködik a rendőrséggel, az önkormányzat által működtetett térfigyelő szolgálattal, valamint a mezei őrszolgálattal. A polgárőrség a járőrszolgálat teljesítésén kívül jelzőőri tevékenységet és figyelőszolgálatot lát el többek között az iskolakezdések alkalmával. A térfigyelő szolgálat 20 db térfigyelő kamera megfigyelésével segíti a rendőrség munkáját. A mezőőr szolgálat a 1990-es évek elejétől működik és szorítja vissza sikeresen a mezei jogsértéseket.

Az önkormányzat kiemelt célja volt a digitális felzárkóztatás, a településen élők digitális szakadékának csökkentése, életminőségének javítása. A településen digitális pontok kialakítását kezdeményezték, annak érdekében, hogy az információk egyszerűbben, gyorsabban és szélesebb körben elérhetőek legyenek. A  nehezebb szociális helyzetűek részére ingyenes internet hozzáférést biztosítottak, valamint W-FI hotspotot alakítottak ki a könyvtár, az iskola, valamint egyéb közintézmények épületében.

Taktaharkány a hagyományőrzésre is hangsúlyt fektet. Közösségformáló hagyományőrző rendezvények szervezésén keresztül támogatja a civil szervezeteket, a kulturális életet és a sportéletet. A településen élők kulturális életét színesíti a Taktaharkányi Népdalkör, Hímzőkör, a gyermek és felnőtt néptánccsoport, valamint a különböző ünnepekhez köthető megemlékezések, bálok, fesztiválok.No data to displayVissza a hírfolyamhoz