Szolgáltató önkormányzatok 7. rész: Véménd

Véménd

Véménd többnemzetiségű falu, a Baranyai-dombságon helyezkedik el, dombokkal, völgyekkel szabdalt szép természeti környezetben, vízforrásokban rendkívül gazdag.

Természetes vizeink védelme, észszerű hasznosítása fontos feladat, így gondolja ezt Véménd Község Önkormányzata is, ezért fektettek nagy hangsúlyt a foglalt vízforrások rekonstrukciójára és egyben turisztikai fejleszthetőségére és ezzel együtt az ivóvízbázis fejlesztési lehetőségeire. A feltörő források mederbe terelése nehézséget okozott a lakosságnak, ezért a mindenki számára kielégítő megoldás megtalálása érdekében ötletpályázatot is hirdettek, bevonva ezzel a helyi lakosságot a gondolkodásba. A közös ötletelés eredményeként megszületett tervek alapján végzik a rekonstrukciós munkálatokat, közmunkásokat is bevonva.

A lakosság munkahely-teremtési igényére adott válaszul Véménd létrehozta a Fürjes Tésztaüzemet. A kisüzem a fenntarthatóság szellemében dolgozik, mezőgazdasági programjukban a közfoglalkoztatottak által termelt javakat dolgozzák fel. A Tésztaüzem alapanyagát az állattartó program keretében fürjtartással biztosítják. Igyekeznek megjelenni minél szélesebb körben hazai és külföldi piacokon.

Felmerülő kistérségi igényre válaszul, Véménd és szomszédos települései létrehozták a Tekerjünk, hogy Tekerhessünk kerékpáros akciót. Az akció az érintett települések polgármestereinek megállapodásával jött létre. A szakaszon lévő települések pihenőhelyekkel segítik a kerékpárosokat, az útvonal végállomása Véménd, ahol további programok várják a kerékpározókat. A kerékpárosok hozzátartózóira is gondoltak a szervezők, a túra ideje alatt a gyerekeknek izgalmas programokat biztosítanak.No data to displayVissza a hírfolyamhoz