I. Megyei Tervező Workshop

A Belügyminisztérium szervezésében, az „Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése” című ÁROP projekt keretében 2014. december 4-én megrendezésre került az I. Megyei Tervező Workshop. A decemberi alkalmat egy régiós workshop-sorozat követi 2015. februárban, majd 2015 áprilisában egy további egynapos megyei tervező workshoppal kerül lezárásra az eseménysorozat. 

A rendezvénysorozat alapvető célkitűzése, hogy támogatást nyújtson a helyi önkormányzatoknak, annak érdekében, hogy a 2014-2020-as ciklusnak nyertesei és ne vesztesei legyenek. A Belügyminisztérium célja, hogy a Workshopon elhangzott előadásokkal naprakész tájékoztatást nyújtson, segítse az önkormányzatok pályázatait a megkezdődött uniós fejlesztési időszakban, bemutassa a tudatos és stratégiaorientált tervezési módszerek helyzetorientált gyakorlati használatát.

Az I. Megyei Tervező Workshop meghívottjai között kiemelt helyen szerepeltek a megyei közgyűlések elnökei, a polgármesterek, a megyei főépítészek, illetve a megyei jogú városok főépítészei. A rendezvényen valamennyi érintett önkormányzati érdekszövetség képviselői és a társminisztériumok munkatársai is képviseltették magukat.


A rendezvényt Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár úr nyitotta meg, majd Számadó Róza, az Önkormányzati Koordinációs Iroda főosztályvezetője köszöntötte a résztvevőket, és röviden összefoglalta a műhelymunka céljait.

Az első előadásban a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) elnöke, Pecze Tibor Csongor úr tájékoztatta a hallgatóságot a tervezés eddigi tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról, valamint a jelenlegi helyzetről. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviseletében Tipold Ferenc főosztályvezető úr megosztotta a résztvevőkkel az eddigi tervezési tapasztalatokat, beszámolt az ország területi gazdasági helyzetéről, hazánk gazdasági térképéről. A Miniszterelnökség képviseletében Zsigmondné dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár asszony ismertette a 2014-2020-as fejlesztési időszak működésre és intézményrendszerre vonatkozó vízióját. Végül a Széchenyi Programiroda munkatársa, Olasz Lívia, tanácsadó bemutatta a Széchenyi Programiroda támogatási szolgáltatásokra vonatkozó koncepcióját, majd Varga Péter, a Workshop szakmai moderátora röviden ismertette a délutáni csoportmunka menetét. A rendezvény moderátora: Prof. Dr. habil. Rajnai Zoltán mk. ezredes volt.

(Az előadások anyagai a jobb oldali „Kapcsolódó dokumentumok” menüből tölthetőek el.)


A rendezvényen a résztvevők településméret szerinti bontásban, négy munkacsoportban (Megyei jogú városok, Megyék, Járásszékhely városok, Egyéb városok) fogalmazták meg véleményüket a jelenlegi helyzetről, továbbá a jövőre vonatkozó ajánlásaikat, melyek plenáris ismertetést követően elfogadásra kerültek, és összefoglaló anyagként a 2015. év eleji regionális rendezvénysorozat alapját, kiindulópontját képezik majd.


A rendezvénysorozatot munkacsoport támogatja, amelynek tagjait a Belügyminisztérium, a Nemzeti Tervezési Hivatal, a Széchenyi Programiroda, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége delegálja. A rendezvény a Belügyminisztérium szervezésében, a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Széchenyi Programiroda, és a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal közreműködésével valósult meg.